Типови насеља (дигитални час)

Сва насеља можемо поделити на сеоска и градска.

Село је најчешће мање насеље у којем се већина становника бави пољопривредом. Села се називају још и рурални насељима.

Већина становништва села се потпуно или делимично бави пољопривредом. Села имају малу густину насељености и слабо опремљено комуналну инфраструктуру. Дворишта имања у селима осим стамбених објеката садрже и објекте за складиштење хране, мање стоке и смештај пољопривредних машина.

Сеоско насеље

Према изгледу разликују се два типа села, то су села збијеног и села разбијеног типа. Села збијеног типа јављају се у равничарским пределима, у таквим селима куће, штале и други објекти близу су једни другима, а њиве и ливаде се простиру ван насеља. Села разбијеног типа карактеристична су за планинске пределе. Оваква села састоје се од више делова који су међусобно одвојен пољопривредним површинама.

Град је густо насељени простор чији је се становништво претежно бави непољопривредним делатностима. Градска насеља се другачије називају и урбана насеља. Према настанку разликују се спонтано настали градови и они који су настали плански. Процес настанка и развоја градова је веома сложен и назива се урбанизација.

Градско насеље

Неки од највећих градова на свету су: Токио, Шангај, Њујорк, Рио де Женеиро, Пекинг, Каиро, Истанбул, Москва, Мумбај, Џакарта и други.

Провери знање кроз игру.

Коментари