Пољопривреда обухвата гајење и искоришћавање биљака и животиња за добијање хране, као и сировина за индустрију.
Две основне гране пољопривреде су земљорадња и сточарство. Пољопривредно земљиште обухвата 66% територије Републике Србије.
Развој пољопривреде зависи од природних и друштвених фактора. Природни фактори су: рељеф, клима, вода, земљиште и живи свет. Друштвени фактори су: становништво, величина, положај и тип насеља, величина поседа, примена науке и технологије у пољопривредној производњи и слично.
Према типу производње, пољопривреду делимо на интензивну (индустријску) и екстензивну (традиционалну). Постоји и еколошка (органска) пољопривреда која подразумева производњу здраве хране уз примену обновљивих извора енергије и без употребе хемијских средстава.
Земљорадња и сточарство у
Србији
Земљорадња
је грана пољопривреде која се бави обрадом земљишта и узгојем култивисаних
биљака.
Земљорадњу
делимо на ратарство, воћарство и виноградарство.
Ратарство
је грана земљорадње које се бави узгојем и производњом биљака на ораницама. Најзначајнији
ратарски производи су житарице које служе за исхрану људи и животиња, као и
сировине у прехрамбеној индустрији. Од житарица у нашој земљи највише се гаји
кукуруз, пшеница, раж, јечам и овас.
Од
индустријских биљака најзаступљеније су: сунцокрет, соја, хмељ, шећерна репа,
конопља и дуван.
Крмно
биље служи за исхрану стоке, а најзначајније крмно биље у Србији је детелина.
Као
и житарице, поврће је важан извозни пољопривредни производ наше земље. Од
поврћа највише се гаји кромпир, купус, парадајз, паприка и друго.
Воћарство
такође спада у најразвијеније гране пољопривреде у нашој земљи. Највише се
узгајају јабуке, шљиве, крушке, вишње, брескве и друго. Србија спада у највеће
светске произвођаче шљива и малина.
Виноградарство
у Србији има дугу традицију, а најзначајније виноградарске области у Србији су:
Фрушка гора, Вршачке планине, Шумадија, Тимочка Крајина, Александровачка жупа,
Метохијска котлина и долина Јужне Мораве.
Сточарство
је грана пољопривреде која се бави узгојем домаћих животиња у сврху добијања
производа и сировина за људску употребу.
Према
типу, сточарство се дели на интензивно (шталско) и екстензивно (катунско).
Према
врсти животиња које се гаје, сточарство се дели на говедарство, свињогојство,
овчарство, козарство, коњарство, живинарство и пчеларство.
Провери своје знање кроз игру.
Коментари
Постави коментар