Источна Азија (дигитални час)

Источна Азија обухвата подручје које се налази уз обалу Тихог океана као и низ острва која се пружају паралелно са обалом. У западном делу регије налази се планини Хималаји и Тибетска висораван, а северно од њих су планине Тјеншан и Алтај. Највеће низије су Кинеска и Манџурија. Острва у близини су претежно планинска са бројним вулканима, тако да овај део регије називају Ватрени појас Пацифика. У Источној Азији се налазе хладне континенталне пустиње Такламакан, Џунгарија и Гоби. Источни делови регије имају океанско климу, а у унутрашњости је заступљена хладна пустињска и планинска клима. Највеће реке су Јангцекјанг, Хоангхо, Сикјанг и Амур.

На наредној карти приказани су сви наведени географски објекти.

Источна Азија обухвата површину од 12 милиона километара квадратних, што је 28% азијског континента и у њој живи 38% азијског становништва. У овој регији живи 1,6 милијарде становника, а најмногољуднија држава на свету је Кина. Најслабије су насељене пустиње и планинска област Тибета, а најгушће јапанска острва и низијски део Кине. Становништво припада монголоидној раси, а најбројнији су Кинези, Јапанци и Корејци. Најзаступљенија религија је будизам. Источна Азија спада у најразвијеније привреда света. Значајна је и пољопривредна производња где се пре свега гаји пиринач, пшеница, кукуруз и јечам. Рудно богатство је велико, а најзаступљеније су нафта, угаљ и гвожђе. Индустрија је развијена посебно у Јапану, Кини и Кореји. 

Токио, главни град Јапана

Источна Азија има 66 милионских градова. Највећи градови су: Токио, Пекинг, Шангај, Сеул и други. Источну Азију чини пет држава: Кина, Јапан, Монголија, Северна Кореја и Јужна Кореја.

Провери своје знање кроз игру.

Коментари