Северна Европа (дигитални час)

Северна Европа обухвата простор Скандинавског полуострва, полуострва Јиланд и острва Исланд. 

На простору Северне Европе заступљени су разлучити облици рељефа. Посебно се истичу Скандинавске планине, простране равнице између њих, језера, вулкани, гејзири и дубоки заливи фјордови.

За време леденог доба Скандинавске планине су биле прекривене ледницима. Кретањем ледника низ планине настали су дубоке ледничке долине. Након отапања леда, у ове ледничке долине је ушла морска вода и формирани су дубоки заливи фјордови.

На наредном видео снимку погледај како изгледају ови необични заливи.


Северној Европи припада и вулканско острво Исланд, на коме се налази велики број активних и угашених вулкана, гејзира и геотермалних извора. Од 29 активних вулкана на Исланду најпознатији је вулкан Хекла.

Северна Европа је најређе насељена регија Европе и обухвата само 3% од укупног становништва континента. Најнасељенији су јужни делови Финске, Шведске и Норвешке, као и Данска. Чак три четвртине становништва живи у градовима.

Становништво углавном припада германској и угро-финској групи народа. Германски народи насељавају просторе Исланда, Норвешке, Шведске и Данске, док угро-финци насељавају углавном Финску. Лапонци који такође припадају угро-финцима насељавају северне делове Норвешке, Шведске и Финске.

Северна Европа је најшумовитија европска регија. Поред богатства шумом, регија је богата и минералним ресурсима као што су нафта и гас. Целокупна регија се одликује високим животним стандардом.

Државе Северне Европе су Норвешка, Шведска, Финска, Данска и Исланд.

На наредној мапи су приказане државе Северне Европе.


Задатак:
Истражи на интернету које државе Северне Европе су монархије, а које републике. Који су највећи градови у овим државама, као и којој држави припада Гренланд, највеће острво на свету.
Одговоре напиши у свесци.

Провери своје знање:

Коментари