Источна Европа (дигитални час)

Источна Европа представља највећу регију нашег континента. Простире се од Средње и Северне Европе на западу до планине и реке Урал на истоку. Од Северног леденог океана на северу до Каспијског језера, Кавказа и Црног мора на југу.

Поред највеће државе Русије, на овом простору се налази још шест држава: Естонија, Летонија, Литванија, Белорусија, Украјина и Молдавија.

На наредној мапи су приказане државе Источне Европе.


Ову регију насељава више од 200 милиона становника, што чини 27% укупне европске популације. Словенској групи припадају Руси, Белоруси и Украјинци. Естонци су угро-финци, Молдавци су романски народ, док Литванци и Летонци припадају балтичким народима. 

Демографска слика ове регије је неповољна. Заступљена је депопулација (смањење броја становника услед негативног природног прираштаја) и емиграција (исељавање становника из ове регије). 

На подручју Источне Европе претежно је заступљен низијски рељеф (Источноевропска низија) која је испресецана великим рекама (Волга, Дон, Дњепар, Дњестар и друге). 

Регија је богата шумом и рудним богатствима, али је у односу на читаву Европу привредно најслабије развијена. 

Највећи градови на простору Источне Европе су: Москва, Санкт Петербург, Перм, Кијев, Одеса, Минск, Рига, Виљнус и други.

Москва

Задатак:
Пронађи највеће градове Источне Европе на карти и одреди у којим државама се налазе.
Одговор напиши у свесци.

Провери своје знање:

Коментари