Друштвене одлике Аустралије - дигитални час

Колонијални период и становништво Аустралије

Колонизација Аустралије започела је депортовањем кажњеника из Велике Британија која је Аустралију присвојила за себе као колонију. У првих 80 година у Аустралију је превежено око 170.000 кажњеника. Велики број слободних колониста доселио се у Аустралију за време ''златне грознице'' од 1850. до 1860. године када се број становника повећао са 430.000 на 1.140.000. Аустралија се убрзано развијала. Број досељеника се нагло повећао после Другог светског рата када се развила индустрија у Аустралији, тако да се тада доселило преко 2,5 милиона усељеника.

Староседеоци Аустралије су Абориџини који припадају посебном аустралоидном типу. Доселили су се на овај простор пре 60.000 година а процењује се да их је у тренутку доласка Европљана било око 300.000 и били су на веома примитивном степену развоја. Досељеници су их потиснули ка унутрашњости континента где и данас живе у многобројним резерватима. Абориџина данас има око 500.000 и број им се стално смањује.

Од укупно 24,7 милиона становника, 90% је европског порекла. Густина насељености износи око 3 становника на km² и најгушће је насељено југоисточно и југозападно приморје док је остатак континента ретко насељен или уопште ненасељен.

У Аустралији је званични језик енглески. Староседеоци говоре бројним језицима и наречјима. Хришћанство је доминантна религија.

Више о становништву Аустралије погледај на наредном видео снимку.

Насеља

Сви већи градови, осим главног града Канбере, налазе на обали. Најгушће је насељен југоисточни и југозападни део Аустралије, густина насељености ка унутрашњости нагло опада. Чак 90 % становника Аустралије живи у градовима. Највећи градови у Аустралији су Сиднеј (5 милиона), Мелбурн (4,7 милиона), Бризбејн (2,3 милиона), Перт (2 милиона) и Аделејд (1,3 милиона). Канбера (435.000) је главни град Аустралије.

Сиднеј - највећи град Аустралије

Привреда

Аустралија је данас високо развијена земља са сопственом тешком и лаком индустријом и високоразвијеном пољопривредом. За пољопривреду Аустралије је карактеристичан фармерски начин производње са великим поседима. Најразвијеније је сточарство, а посебно овчарство. 

Са свега 4% обрадивих површина земљорадња у Аустралији има велики значај. Највише се гаји пшеница, крмно биље, воће, поврће, шећерна трска, винова лоза, памук и дуван. Аустралија је трећи светски извозник пшенице.

Аустралија је међу водећим државама у свету по производњи злата, сребра и дијаманата. Значајне су и резерве гвоздене руде, цинка, угља, нафте и гаса. 

Индустрија је развијена, пре свега, обојена металургија, машинска индустрија, хемијска и прехрамбена индустрија.

Развијени су сви видови саобраћаја али је путна и железничка инфраструктура неравномерно распоређена. Због велике удаљености између градова на континенту али и због велике удаљености од осталих континента, развијен је авио саобраћај, унутрашњи и међународни.

Домаћи задатак:

1. Ко су староседеоци Аустралије?
2. Који су највећи градови на овом континенту?
3. Који су најзначајнији ресурси Аустралије?
Одговоре напиши у свесци.

Коментари