Географски положај, границе и величина Јужне Америке (дигитални час)

Јужна Америка припада Новом свету. То је континент преко кога прелази екватор и који се већим делом налази на Јужној хемисфери и у потпуности на западној хемисфери. Јужна Америка се налази између Тихог океана на западу и Атлантског океана на истоку. Северно од ње се налази Северна Америка (заједно са Средњом Америком) и Карипско море, а на југу је Дрејковим пролазом одвојена од Антарктика. Такође, пресеца је и јужни повратник па се простире у жарком и умереном појасу. 

Јужна Америка је четврти континент по величини а пети по броју становника. Захвата површину од 17.832.000 km² и на том простору према подацима УН за 2018. годину живи 428.240.000 становника. Просечна густина насељености износи 24,5 ст/km².

Обале Јужне Америке си слабо разуђене. Најразуђенији је крајњи југ континента где се налази архипелаг Огњена земља.

Осим копна Јужна Америка обухвата још и острва Галапагос, Фокландска острва, Ускршња острва и бројна мања острва у Тихом и Атлантском океану. Највећи заливи су Маракаибо на северу и Ла Плата на југоистоку.

Јужну Америку не треба мешати са Латинском Америком, која обухвата Јужну и Средњу Америку (подручја на којима се говори шпанским и португалским језиком), подручје Средње Америке припада континенту Северна Америка док се континент Јужна Америка протеже јужно од Панамског канала.

Северна и Јужна Америка

Истраживање Јужне Америке започео је Кристифор Колумбо почетком 16. века на северу континента, док  је источне обале истраживао Америго Веспучи. Ипак један од највећих истраживача овог континента био је чувени Александар фон Хумболт. Од 1799. до 1804. године прешао је 9.650 km проучавајући ову област. Чарлс Дарвин га је назвао највећим научником – путником који је икада живео. У Венецуели је истраживао реку Ориноко и потврдио је теорију да је та река повезана са Амазоном преко реке Касикијаре. Путовао је по Колумбији, Еквадору и Перуу, прелазио је Анде пет пута и пењао се на рекордне висине. Проучавао је историју Астека, истраживао вулкане и сакупљао биљке.

Кристифор Колумбо

Споразумом из Тордесиљаса Јужна Америка је подељена између Шпаније и Португалије. Португалци су могли да насељавају данашњи Бразил а шпанци остатак континента.

Домаћи задатак:
1. Које су границе Јужне Америке?
2. Која су највећа острва и заливи овог континента?
3. Шта представља границу између Јужне и Северне Америке?
4. Ко се сматра највећим истраживачем Јужне Америке?
Одговоре напиши у свесци.

Коментари