Становништво и привреда Африке (дигитални час)

Африка је са 1,3 милијарде становника на другом месту по броју становника, што чини 16,6% становништва света. Густина насељености Африке износи 45 ст./km2.

Више о становништву Африке погледај на следећем видео снимку.


Африка је најмање урбанизован континент, где удео градског становништва износи 41%. Највећи градови су Каиро, Лагос, Киншаса, Јоханезбург, Картум и други.

Африка је привредно најслабије развијен континент. Пољопривредом се бави више од половине афричког становништва, а развијена је традиционална и плантажна пољопривреда. Африка је највећи светски произвођач какаоа јер даје 70% укупне производње. Процењује се да шуме покривају једну петину територије континента, а највише је тропских кишних шума. 

Захваљујући геолошкој грађи Африка располаже великим и разноврсним рудним богатством. Бројна су налазишта уранијума, боксита, бакра, злата, дијаманата, фосфата, гвожђа, нафте, гаса и угља. 

Индустрија је у већини земаља слабо развијена, а најразвијенија је Јужноафричка република.

Туризам је све важнија грана привреде. Најпосећенија је регија Средоземља, као и Јужноафричка република, Кенија и Танзанија. Туристима је посебно интересантан егзотични живи свет и сафари.

Живи свет Африке

Питања:
1. Који народи претежно насељавају северну, а који јужну Африку?
2. Како делимо негроидну расу?
3. Који народ је најстарији на простору Африке?
4. Који су највећи градови на афричком континенту?
5. Која природна богатства су најзаступљенија на простори Африке?
Одговоре напиши у свесци.

Коментари