Природне одлике Африке (дигитални час)

Африка је континент са најмање разуђеном обалом на свету. 

Највећа полуострва су Сомалијско на истоку и Туниско на северу Африке. Највећи залив је Гвинејски, који је део Атлантског океана на западу.

Највећа острва су Мадагаскар, Комори, Сејшели, Маурицијус, Занзибар и друга. Острва Африке немају велику површину осим Мадагаскара које је четврто највеће острво на свету.

У геолошкој прошлости Африка је била део прастарог копна Гондване. Према рељефу Африка се дели на ниску и високу. Ниска обухвата северозападни део континента, подручје пустиње Сахаре, док висока Африка заузима јужни и источни део континента.

Сахара

Сахара је највећа пустиња на свету, а северозападно од ње се налази планина Атлас. Источни и јужни део континента чине Језерска, Сомалијска и Јужноафричка висораван. Највиши врх Африке је угашени вулкан Килиманџаро (5.895 m).

 

На климу Африке пре свега утиче географски положај. Од екватора ка северу смењују се екваторијална, тропска и суптропска клима. На планинама је заступљена планинска клима.

Задатак:
Истражи на интернету које су одлике екваторијалне, тропске, суптропске и планинске климе.
Одговор напиши у свесци.

Због великих пустињских области више од половине територије Африке нема сталне водене токове. У пустињама се јавља велики број сувих долина - вада.

Највеће афричке реке су Нил, Конго, Нигер и Замбези.

Нил

Највећа језера Африке налазе се у планинским пределима и тектонског су порекла. То су језера Викторија, Тангањика, Малави, Туркана и друга.

Биљни и животињски свет Африке је разноврстан. У областима екваторијалне климе јављају се прашуме, које постепени са променом количине падавине прелазе у саване, док се у најсушнијим областима јављају полупустиње и пустиње. У подручјима средоземне климе заступљена је медитеранска вегетација.

Задатак:
Истражи на интернету које животињске врсте насељавају афрички континент.
Одговор напиши у свесци.

Животињски свет Африке

Коментари