Јужна Европа - дигитална лекција (рад на Google мапама)

Јужна Европа је регија која обухвата три велика полуострва чије обале запљускују воде Средоземног мора: Пиринејско, Апенинско и Балканско.

Најпознатије цивилизације које су се развијале на овом простору су цивилизација Старих Грка и Римско царство које је повремено обухватало читав овај простор.

Данас на овом простору живи велики број народа. Романској групи припадају Шпанци и Португалци (на Пиринејском полуострву), као и Италијани (на Апенинском полуострву). Словенски народи насељавају Балканско полуострво: Срби, Словенци, Хрвати, Македонци, Црногорци, Бошњаци и Бугари. Осим њих на Балканском полуострву живе и Грци и Албанци.

Јужна Европа*

На наредној карти су приказана полуострва Јужне Европе и означено је Средоземно море. Кликом на ознаку отвара се опис за дате географске појмове.

На наредној карти су означене су све државе Јужне Европе. Једним кликом на сваку ознаку можете видети о којој држави је реч и који је њен главни град.


На подручју Јужне Европе налази се део плодне Панонске низије где се на великим површинама узгајају житарице, воће, поврће, индустријско и крмно биље. Читава регија је позната по узгоју медитеранских култура (винова лоза, маслине и агруми). 

Јужна Европа је најзначајнија туристичка регија читавог континента, захваљујући Средоземном мору, повољним климатским условима и богатом културно - историјском наслеђу.

Задатак:
Разврстај државе Јужне Европе по полуострвима на којима се налазе. Приликом израде овог задатка од помоћи ће ти бити мапа изнад.
Одговор напиши у свесци.

*Аутор: of the modification : Eric Gaba (Sting) - Screenshot from NASA World Wind (retouched), Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=150902

Коментари