Поларне области - дигитални час

Антарктик је најјужнији континент, уједно је најхладнији и највиши континент на свету.

Овај континент је смештен око Јужног пола. Захвата површину од око 14 милиона километара квадратних и са свих страна га окружује Јужни океан. Ледени покривач обухвата 90% овог континента, са просечном дебљином од око 4 километра.

Овај континент је последњи откривен. Џејмс Кук се 1773. године први приближио Антарктику, али због леда није стигао до његових обала. Освајање Јужног пола је био велики изазов. Прва експедиција на челу са Роалдом Амундзеном стигла је до тачке Јужног пола 14. децембра 1911. године, а експедиција Роберта Скота стигла је само месец дана касније. Чланови Скотове експедиције су у повратку сви страдали од хладноће и глади. 

Набране планине на Антарктику представљају наставак Анда и због тога се зову Антарктички Анди. Највиши врх је Винсон са 5.897 m. 

Вегетације готово и да нема, једино се у току летњих месеци у приобалним деловима јављају маховине и лишајеви. Од животињског света заступљени су пингвини. Од птица су заступљени албатроси, а у мору фоке и китови

На Антарктику нема сталних становника, већ само привремених у истраживачким станицама. Територија овог континента не припада ни једној држави, али је подељена на седам сектора под управом одређених држава - Чилеа, Аргентине, Велике Британије, Аустралије, Новог Зеланда, Француске и Норвешке. 

Задатак: 
Истражи на интернету које државе имају истраживачке станице на Антарктику. У којој истраживачкој станици је забележена најнижа температура ваздуха на Земљи?
Одговор напиши у свесци.

На наредном видео снимку погледај како се мењала количина леда на Антарктику у последњих 25 година.


Арктик је поларна област која се простире око Северног леденог океана.

Назив Арктик потиче од речи арктос, што значи медвед. Овај назив се односи на сазвежђе Мали медвед које је видљиво са северне хемисфере. Том сазвежђу припада и звезда Северњача.

Око 70% Арктика заузима Северни ледени океан. Највеће острво на свету Гренланд налази се у овој области. У највећем делу Арктика заступљена је поларна клима која у континенталним деловима прелази у субполарну. Копнене делове прекривају поларне пустиње и тундре. Од животињског света заступљени су поларни медведи, снежна сова, арктичка лисица итд.

Услед глобалног загревања ледени покривач на Арктику се смањује.

Задатак:
Шта је глобално загревање и како настаје?
Одговор напиши у свесци.

Подручје Арктика подељено је између осам држава: Канаде, САД, Данске, Финске, Исланда, Норвешке, Шведске и Русије. Ни једна држава не поседује Северни пол.

На наредном видео снимку погледај како се смањује ледени покривач на Арктику услед глобалног загревања.

Коментари