Аустралија - дигитални час

Аустралијска обала је слабо разуђена

Највећи заливи су: Карпентаријски на северу и Велики аустралијски на југу. Највећа полуострва су Арнхемова земља и Јорк на северу континента, док се највеће острво Тасманија налази на југу.


У рељефу доминирају Аустралијски Кордиљери на истоку, Западноаустралијска висораван на западу и Велика аустралијска низија у централном делу. Највиши врх је Кошћушко са висином од 2.228 m, на Аустралијским Кордиљерима.

Највеће пустиње Аустралије су: Велика Викторијина пустиња, Велика пешчана пустиња, Гибсонова пустиња, Симпсонова пустиња, као пустиња Нуларбор.

Сви наведени појмови су означени на мапи.

Задатак:
Пронађе све наведене појмове са Google мапе у свом атласу на карти Аустралије.
Све појмове препиши у свесци.У највећем делу Аустралије заступљена је тропска и суптропска клима. Н крајњем југу је заступљена средоземна клима, у унутрашњости континента је полупустињска и пустињска клима, док је на острву Тасманија заступљена права океанска клима.

Аустралија је сиромашна водама. Највеће аустралијске реке су Мари и Дарлинг, док је највеће језеро Ејр.

Биљни и животињски свет Аустралије је веома необичан. За овај континент карактеристичне су шуме еукалиптуса, а од животињског света најпознатији су кенгури и коале.

Кенгур, симбол Аустралије

Задатак:
Истражи на интернету које биљне и животињске врсте живе на простору Аустралије.
Одговор напиши у свесци.

Староседеоци Аустралије су Абориџини, али данас они чине само 2% укупног становништва.

Аустралија је била колонија Велике Британије, тако да од 25 милиона становника чак 90% чини становништво европског порекла. Око 90% становништва живи у градовима од којих су највећи Сиднеј, Мелбурн, Бризбејн, Перт и Аделејд. Главни град је Канбера.

Пољопривреда у Аустралији је веома развијена, посебно сточарство. По броју оваца Аустралија је на другом месту, док је по производњи вуне прва у свету. Од пољопривредних култура највише се гаји дуван, памук, воће, поврће, шећерна трска и винова лоза.

Аустралија је богата рудама гвожђа, мангана, олова, цинка, урана, злата, дијаманата, угља, нафте и природног гаса. Индустрија је развијена, а туризам представља значајну привредну грану.

Коментари

Постави коментар